2022. január 10., hétfő

Formatartó tortalap recept

    Szeretem a magasabb tortákat. Ha az még emeletes is, még szebben érvényesül rajta a díszítés. A nagyobb súly miatt, hogy ezek a torták szépen megtartsák az alakjukat megfelelő recepteket kell választani, hogy se a tészta, se a krém ne ereszkedjen meg. Vagy a royal icing díszítés egyes fajtáihoz kifejezetten szükséges, hogy a torta ne veszítsen egyáltalán a külméreteiből, alakjából.
Ez nem jelenti azt, hogy a tortánk tésztájának száraznak, tömörnek, vagy keménynek kellene lennie. És noha a krém sem lesz tejszínhabos, vagy könnyed mousse, de nem is kell, hogy az egyszerű, nem túl kedvelt vajkrémet válasszuk, vagy túlságosan kevés krémet használjunk a stabilitás érdekében.

Gesztenye ízű főzött krémmel töltve és burkolva

Szeretném megosztani veletek a kedvencemet. Már évek óta készítjük a családi születésnapokra. Nem egy átlagos felvert recept, nem is piskóta. Polcz Alaine "Főzzünk örömmel!" című szakácskönyvéből származik a kiindulási alap, ami egy kevert sütemény. Ezt igazítgattam tovább sütésről sütésre. Meglepően teli találat!

    Két fő változatát szeretném közre adni. A  mézeskalács díszítő, illetve a royal icing díszítő tanfolyamokon mindig sok tojás sárgája megmarad, ahogy valószínűleg minden mézeskalács készítőnél is. A receptváltozat sok tojássárgájával  még finomabb, omlósabb is.

formatartó torta
Citrom ízű főzött krémmel töltve,
burkolva és díszítve.
Minden második réteg házi baracklekvár.

Formatartó torta 

Egy 18 cm átmérőjű, 16 cm magas 12 szeletes tortához.
Omlós, tartós, finom. Akár töltés előtt több nappal korábban is lesüthető. 3-10 csepp folyékony, vagy gél ételfestékkel akár meg is színezhető.

Hozzávalók:
  • 160 g vaj,
  • 220 g tojás,
    • vagy 1 tojás és 6-7 tojássárgája,
    • vagy 4 egész tojás,
  • 300 g porcukor,
  • 400 g finomliszt, vagy kakaós laphoz 360 g liszt és 40 g kakaópor,
  • 1 cs sütőpor,
  • 250 g tejföl,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja.
A sütőt melegítsük elő hőlégkeveréssel 160 °C-ra. 2 db 18 cm-es tortaformát fújjunk ki formaleválasztóval. 
A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, porcukorral. Egy nagyobb tálba alulra tegyük a tojásokat, tejfölt, felülre a száraz összetevőket. Kézi mixerrel keverjük simára alacsonyabb fokozaton. Végül öntsük rá a langyos olvasztott vajat és keverjük bele.
Ha szeretnénk több színűre színezni a tortalapokat, akkor mérjük ki a felét, ami 670 g. Így adagonként 2-5 csepp festékkel  igény szerint géppel elkeverhetjük. A fél-fél adagot az előkészített sütőformákba öntjük. Spatulával a karikára jól felhúzzuk a tésztát, így a sütőben növekedésnek indult tészta középen nem fog kidomborodni.
Egyszerre süssük a két formát a sütő közepére állított rácson. Sütési idő: 50 perc.
A megsült tésztákról vegyük le a keretet és lisztes papírra fordítva hagyjuk kihűlni.
Ha mégis felpúposodott volna, akkor a púpját szeljük le, majd a karikákat vágjuk fel 3-3 egyenletes lapra. Ha a tortánk két színű lesz, akkor felváltva rétegezzük egymásra a krémmel töltve.

Az ajánlatban szereplő krémekkel töltve érdemes a tortákat fogyasztás előtt 1-2 órával korábban kivenni a hűtőből a magasabb fogyasztási élmény érdekében!



Sok szeretettel várlak 
TORTADÍSZÍTŐ TANFOLYAMAIMRA>>>
A kínálatban: ROYAL ICING (más kifejezéssel glazúrozó, vagy cukormázas),
KRÉMVIRÁGOK: babkrém,
fényes, koreai, stabil vajkrém, pillecukor virágok. 
Előkészületben: kesudió, csokoládé és flexkrém.



Sok szeretettel várunk az Ékes-Édes Stúdióba  
TORTASÜTŐ TANFOLYAMOKRA IS>>>





A torták készítője:

Vargáné Orbán Anikó
oktató, Ékes-Édes Stúdió


ITT IS MEGTALÁLSZ:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...